Mituri și credințe de la începuturi până astăzi- zeii și eroii (partea II)
- youthaddictbacau
- Sep 1, 2020
- 6 min read
Zeii mai tineri au adus multe schimbări în Olimp, dar și în lumea oamenilor. Sunt mult mai implicați în viața cotidiană umană decât restul zeilor, astfel au avut o mare influență asupra omenirii din acea vreme.
5.Apollon (Apollo)

Apollo este zeul considerat cea mai bună încarnare a geniului elenic, deși nu are o etimologie grecească. Se spune că este un zeu provenit din mitologia tracică. Apollo, după Zeus, ilustrează distanța infinită care îi separă pe om de zei. Un zeu atât de important a avut numeroase probleme pentru a se naște. Însărcinată cu sămânța lui Zeus, titana Leto căuta un loc unde să-l poată naște pe Apollo. Din cauza geloziei Herei, care îl trimisese pe Python, balaurul din Delfi, să o urmărească pe Leto, niciun sătean nu o primea.
Insula Delos o primește, iar ea le dă naștere lui Apollo și lui Artemis. Se zice că printre primele lucruri pe care le-a făcut Apollo a fost pedepsirea lui Python. Tot Apollo îl ucide și pe Tityas, apărându-și mama. Îi omoară cei 7 copii ai Niobei (și Artemis cele 7 fiice) pentru că aceasta din urmă o umilise pe Leto. A ucis-o și pe iubita lui, Coronis, pentru că l-a înșelat cu un muritor. Instalarea cultului Apollic și înlocuirea cultelor preelene a fost treptată. De exemplu în Beoția, a fost asociat cu Ptoos, dar în jurul secolului VI Ptoos devine fiul său, nepotul zeului. La Theba el l-a substituit pe Ismenios. Cea mai celebră "înlocuire" a fost la Delfi. Învingându-l pe Python, el devine zeul principal al acestui ținut.
* Țin să subliniez că lupta primordială dintre dragon și erou este evidențiată mai în toate religiile. Acest episod îi mărește importanța eroului și este dovada puterii și inteligenței acestuia.
Când se naște, primele cuvinte au fost "Să mi se dea lira și arcul încovoiat; voi vesti oamenilor voința inflexibilă a lui Zeus." Apollo reprezintă prin excelență aspectul legal al religiei. După ce l-a omorât pe Python, Apollo a fost purificat. De atunci, el devine zeul care îndepărtează răul.
"Extazul" apollinian, deși provocat de inspirația (posesiunea) zeului, nu implica comuniunea dionysiacă. Extaticii inspirați sau posedați de Apollo erau cunoscuți prin puterile lor oraculare.
*Apollo este unul dintre cei mai importanți zei în mitologia greacă, credințele și miturile ce îl văd protagonist erau în număr foarte mare și foarte bine cunoscute de către toți. Probabil, Apollo este cel mai important zeu după Zeus.
*Se găsesc multe asemănări între ritualurile șamanice și cele închinate zeului Apollo.
6.Hermes

Fiu al lui Zeus și al nimfei Maia, Hermes este cel mai puțin olimpian dintre zei. El păstrează anumite atribute specifice divinităților prehomerice: este reprezentat sub un aspect ityfalic, posedă un "baston magi", caduceul, și o bonetă care-l face invizibil. Hermes este pasionat de oameni, Zeus și spune că "însărcinarea cea mai dragă a lui Hermes este să fie însoțitorul oamenilor. Șansa este un dar al lui Hermes. Hermes este și protectorul hoților, Euripide îl numește "domnul celor care lucrează noaptea". Cu toate astea el este și protectorul turmelor și al călătorilor întârziați de drum. Se crede că Hermes, la început, era un zeu protector al păstorilor, al turmelor, poate chiar al animalelor, însă grecii au reinterpretat miturile și a devenit și protector al drumurilor.
Devine protectorul drumurilor și pentru că mergea foarte repede (avea sandale de aur), devine mesager al zeilor. Din cauza aceluiași motiv devine psihopomp: călăuzește morții în lumea de dincolo. El are libertate să circule în toate cele 3 niveluri cosmice.
Hermes este unul dintre puținii zei olimpieni care nu-și vor pierde actualitatea religioasă după criza religiei clasice. El va fi considerat posesorul tuturor cunoștințelor.
7.Artemis

Caracterul arhaic al zeiței nu se poate constesta: ea este înainte de toate, și prin excelență, Stăpâna Animalelor, iubitoare de vânătoare și protectoare a animalelor sălbatice. Îi place să vâneze, ursul și leul sunt animalele ei favorite.
*Se poate observa o nuanță asiatică în caracterul zeiței.
Artemis este zeița fecioară, liberă de jugul matrimonial. Grecii au văzut în perpetua ei virginitate indiferența față de dragoste. Deși, în tragedia lui Euripide, Artemis își declară ura față de Afrodita, ea prezintă anumite elemente de zeiță-mamă. În Arcadia, cel mai vechi loc de cult al său, era asociată cu Demeter și Persephona. Artemis era venerată de către femei ca Lecheia, zeița nașterilor. Ea era "dădaca" și instructoarea tinerilor.
* Trebuie să subliniem pluritatea formelor divine în care este regăsită zeița: Doamnă a Munților și Stăpâna a Sălbăticiunilor, a asimilat și trăsăturile Zeițelor Mamă. Zeița ilustrează coexistența temelor contradictorii (virginitate-maternitate).
8.Atena

Atena este cea mai importantă zeiță grecească după Hera. Atena este Stăpână a Palatului, protectoare a palatelor întărite ale regilor mycenieni. Deși zeiță domestică, prezența sa în citadelă în vremea războaielor i-a conferit atributele și prestigiile unei zeițe războinice. Ea iese din capul lui Zeus (a se citi prima parte a acestei serii) în armură, scoțând urletul ei de războinică. Motivul pentru care ea participă la război este faptul că majoritatea ocupațiilor ei sunt bărbătești. După cum spune și ea "inima mea în toate înclină spre partea bărbatului, cu excepția căsătoriei".
Mitul nașterii miraculoase a Atenei ilustrează și confirmă raporturile sale strânse cu Zeus. "Înclin cu totul spre Tată" mărturisește ea în Euminidele (736). Ea îi spune lui Ulisse și că "eu între zei pe lume sunt vestită prin agerimea minții mele". Ea este și inspiratoare și învățătoare a tuturor meșteșugarilor, astfel fierarii o invocau: "Vino la noi, Atena ține-ți mâna deasupra cuptorului nostru!"
9.Hefaistos

Hefaistos se bucură de o situație unică în religia și mitologia greacă. Nașterea sa a fost ieșită din comun. Hesiod spune că Hera l-a zămislit "fără împreunare de dragoste, din mânie și în pofida soțului ei". Hefaistos se deosebește de ceilalți zei prin urâțenia sa. Este olog de ambele picioare, strâmb și are nevoie de sprijin pentru a se putea deplasa. După unele legende se spune că aceste defecte provin din cauza alungării sale de către Zeus într-un mod violent de pe muntele Olimp, fiind aruncat pe insula Lemnos. O altă legendă spune că Hera l-a aruncat în mare după naștere, fiind speriată de urâțenia sa. Doua nereide, Thetis și Eurynome îl salvează. Este dus într-o peșteră unde învață timp de 9 ani meseria de fierar și meșteșugar.
Lucrările sale sunt opere de artă și minuni magice. El meșteșugărește broșe, brățări, rozete, prezente mai ales în Iliada, faimosul scut al lui Achile, câinii de aur și de argint care flancau poarta palatului Aleyoneus, locuințe strălucitoare ale zeilor. La cererea lui Zeus el o făurește pe Pandora din lut și îi dă viață. Cu ajutorul operelor sale, el înlănțuie numeroși zei, printre care Prometeu, și chiar pe Hera, reușind să fie salvată doar de Dyonisos, care îl îmbată pe Hefaistos. Cea mai celebră "operă" a zeului este înfășurarea lui Ares într-o plasă invizibilă din cauză că l-a prins alături de soția sa, Afrodita.
*În primul rând, vreau să evidențiez moravurile nesănătoase întâlnite chiar și la zeități. Răzbunarea și frustrarea copleșesc acest personaj mitic, astfel considerând pe oricine un inamic.
*Fierarii și meșteșugarii erau considerați vrăjitori și "stăpâni ai focului" în antichitate, astfel Hefaistos este considerat un vrăjitor exact din aceleași motive.
10.Afrodita

Afrodita primește de la Zeus în custodie puterea iubirii, a frumuseții și a vietii. Afrodita este o zeiță ieșită din comun, controlează emoțiile și sentimentele oamenilor, dar și ale zeilor. Se zice ca doar Hestia, Atena și Artemis erau indiferente față de puterile zeiței, dar unele legende ne mărturisesc despre unele iubiri ascunse ale zeițelor. Chiar și atotputernicul Zeus a fost sub influența ei, astfel l-a făcut să-și părăsească tronul din Olimp și l-a preschimbat în taur, vultur și alte animale. Drept pedeapsă, Zeus o face pe Afrodita să se îndrăgostească de un simplu muritor, Anhise. Aceștia au avut un fiu, Enea, înteiemetorul Romei. Afrodita decide să lase Olimpul și viața fără de probleme si coboară pe Pământ și se căsătorește cu Adonis, un tânăr vânător de o frumusețe rar întâlnită. Adonis, pentru a-și demonstra calitățile în luptă, vâna doar lei, urși și alte animale periculoase, deși Afrodita îl ruga să nu exagereze cu al lui curaj. Într-o zi, Adonis văzând un mistreț mare cum nu mai văzuse, nu stă pe gânduri și-l atacă. Mistretul nici nu simte lovitura suliței lui Adonis și atacându-l foarte agresiv, îl înjunghie. Bietul Adonis nu știa ca acel animal nu era ca oricare altul, era însuși Ares. Zeul fiind stârnit de o gelozie fără limite, îl omoarã pe tânăr. Lacrimile provenite din profunda suferință ce o înconjura pe zeiță, se transforma în flori, iar înțepându-se într-un spin de trandafir, îi dă culoarea propriului sânge. * În primul rând, este puțin greșit să se spună că Afrodita este zeița iubirii. După părerea mea, puterile Afroditei se bazează pe atracția fizică dintre oameni. Sentimentele pe care ea le trezește sunt doar de atracție. Pot îndrăzni să spun ca această zeiță trezește în oameni spritul animalic, irațional. Vreau să reamintesc și numeroasele trădări și "iubiri" de care a avut parte. Iubirea, în percepția grecilor, era vazută într-un mod foarte sălbatic, neputând fii clasificată ca un sentiment, ci mai degrabă ca o nevoie fizică. Regăsim și în a doua ordine divină defectele umane pe care le-am văzut și în prima. Aceste zeități se deosebesc de oameni doar prin putere. Moravurile și viciile oamenilor le regasim și la divinități. Acest fapt evidențiază situația din acea vreme. Aceste caracteristici negative erau luate drept normale. Educația și principiile pe care se bazau grecii antici sunt foarte bine evidențiate în credințele acestora.
În concluzie, deși atotputernici, zeii nu au onorat această putere, folosind-o într-un mod violent și iresponsabil, dând un exemplu greșit oamenilor. În următorul articol vă invităm să aflați mai multe și despre eroii Greciei Antice. Informații inedite, interesante împletite cu o opinie personală. Rămâneți aproape.
"*"= comentarii și observații personale
articol de Alex Francesco Dragone, Colegiul Național "Vasile Alecsandri"
Comments