top of page

Mituri și credințe de la începuturi până astăzi

  • Writer: youthaddictbacau
    youthaddictbacau
  • Jul 31, 2020
  • 4 min read

Updated: Aug 9, 2020

Acest articol continuă seria articolelor despre religii și spiritualitate. Voi vorbi despre ideile și credințele religioase ale grecilor antici, aprofundând miturile și legendele create sau preluate de către aceștia.



2.ANTICHITATEA

1.Bazele credinței

Antichitatea, o epocă care a adus reforme majore în rândul oamenilor, de la arme la modul de guvernare, formarea unor noi imperii și noi civilizații, începuturile unor războaie sângeroase și foarte violente, dezvoltarea artei și a culturii, dar mai ales schimbarea credințelor, cultelor și ritualurilor adoptate de oameni.

a) ORDINEA DIVINĂ

Grecia antică, o cultură foarte prețuită și extrem de interesantă, a pus bazele noilor credințe. După Hesiod, la început exista doar Chaosul, din care au apărut Gaia (Pământul) și Eros. Gaia, apoi, "a născut o ființă egală sieși, capabilă să acopere totul, Ouranos (Cerul) înstelat". Din acest cuplu a luat naștere a doua generație divină: cei șase Titani (printre care și Cronos), cele șase Titanide (printre care Themis și Rheia), cei trei Ciclopi și cei trei Ilecatoncheiri.

Ouranos și-a urât copiii încă din prima zi, din această cauză a obligat-o pe Gaia să îi ascundă în propriul ei corp. Fiind la capătul forțelor și extrem de obosită în urma acestui incredibil efort, Gaia își eliberează copiii și făurește un cosor mare. Vrea să se răzbune pentru cele îndurate și cere ajutorul copiilor, dar niciun copil nu are curajul de a-l înfrunta pe Ouranos, niciunul în afară de Cronos. Cronos își învinge tatăl, din sângele căruia au luat viață cele trei Etnii, zeițele răzbunării, Giganții și Nimfele frasinilor, iar din părțile sexuale ale lui Ouranos, azvârlite în mare, s-a născut Afrodita.

*Se poate observa despărțirea primordială a cerului și a pământului. Mitul explică această despărțire într-un mod foarte brutal și sângeros. Am ales să evit unele amănunte în ceea ce privește lupta.

După ce și-a învins tatăl, Cronos preia puterea. Se căsătorește cu Rheia, și dă naștere la 5 copii: Poseidon, Hera, Hades, Hestia și Demeter. Având aceeași teamă ca a propriului tată, face aceeași greșeală și își înghite la naștere fiecare copil. Rheia nu mai suportă să-și vadă fiecare fiu înghiț de Cronos. Văzând situația disperată a Rheiei și știind că urma să îi dea naștere altui copil, lui Zeus, Gaia o sfătuiește să meargă în Creta și să-l ascundă, iar lui Cronos să îi dea să înghită un bolovan. Când a crescut, Zeus și-a obligat tatăl să-i elibereze frații și surorile înghițite. Tot el ajută la eliberarea fraților tatălui său pe care Ouranos i-a pus în lanțuri. Drept răsplată a primit fulgerul și tunetul. Zeus și noua generație de zei l-a atacat pe Cronos și pe Titani, învingându-i după o luptă lungă și grea. Zeus devine suveranul muritorilor și nemuritorilor.

*Țin să evidențiez prezența aceleiași "greșeli". Chiar și Zeus a oferit același tratament pe care l-a primit. Zeus, o înghiți pe Metis (Prudența) care era însărcinată cu Atena, dar aceasta din urmă evadează printr-o lovitură de bardă din fruntea tatălui său.

După război, Zeus împarte cele 3 zone cosmice. Oceanul îi revine lui Poseidon, lumea subterană lui Hades și cerul lui Zeus, pământul și Olimpul le aparțineau în comun.

*Este foarte interesant să observăm comuna folosire în foarte multe religii a cifrei "3". Cifră ideală pentru exprimarea strânsei armonii a treia simboluri permanent întâlnite: putere, înțelepciune și iubire.

b) OAMENII

Despre Cronos nu se știe mai nimic, un zeu aproape fără cult. Ce se știe cu certitudine este legenda despre "rasa de aur" (primii oameni). Succesiunea generațiilor nu a fost întâlnită doar la divinități, ci și la oameni. Au existat cinci neamuri de oameni: neamurile de aur, de argint, de bronz, neamul eroilor și neamul de fier. Prima generație de oameni a trăit pe vremea lui Cronos. Ei erau doar bărbați și nu aveau nevoie să muncească, pământul le oferea toate cele folositoare pentru un trai stabil, "trăiau asemeni zeilor, cu inima eliberată de griji, la adăpost de necazuri și mizerii". Epoca a luat sfârșit cu decăderea lui Cronos. După dispariția rasei de aur, zeii au făurit rasa de argint (mai puțin nobilă). Din cauză păcatelor și a faptului că refuzau cu tărie să aducă jertfe zeilor, Zeus a hotărât să le pună capăt existenței și a dat viață celei de a treia generație umană, generația de bronz. Erau sălbatici și ucigași, astfel au început a se ucide între ei până la ultimul. Zeus a creat o nouă generație, generația eroilor. Ei erau cunoscuți pentru marile fapte în război. Hesiod ne-a prezentat fiecare rasă în parte, în afară de cea de fier, dar recunoaște cu mare tristețe că s-a născut în acea epocă. Nu se știe de ce, dar se decide despărțirea oamenilor de zei.

*Este evidențiată depărtarea omului față de credință și Creator. Se remarcă o involuție spirituală de mari dimensiuni.

În concluzie, putem observa o evoluție a credințelor din preistorie. S-a găsit o explicație, clar nu științifică, ci spirituală, pentru fenomenele naturii înconjurătoare. Miturile și legendele sunt mai complexe, dar unele concepții au rămas înrădăcinate în structura omului antic (unele le întâlnim chiar și azi).

*Deși venerați și divinizați, zeii, în percepția oamenilor de atunci, aveau unele defecte omenești. Orgoliul, aroganța și furia sunt foarte des întâlnite în credințele pluriteiste. Acest fapt denotă înțelegerea greșită despre divinitate . Ce vreau sa spun e că, se punea mult prea mult accent pe puterea și calitățile zeilor, uitând de partea emoțională. Conflictele și războaiele dintre zei ilustrează războaiele și haosul din acea vreme.


Stați aproape, următorul articol va explora zeii și eroii greci, veți afla multe informații inedite și interesante!

"*"= comentarii și observații personale

 

articol scris de Alex Francesco Dragone, Colegiul Național "Vasile Alecsandri"

Comments


Youth Addict si pe retelele de socializare!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2023 by Youth Addict

bottom of page