top of page

Ce semnifică numele echipelor din Premier League? -Partea I


V-ați întrebat vreodată care este semnificația numelor echipelor din Premier League? În acest articol voi vorbi doar despre echipele cele mai importante din Londra.


 

Arsenal



Este unul dintre cele mai "bătrâne" cluburi din fotbalul englez, fiind fondat în 1886. Are în palmares 13 campionate câștigate, 13 FA Cup, 16 Comunity Shield și 2 cupe ale Angliei pe plan național, iar în plan internațional se bucură doar de o Cupă a Cupelor. Vorbim despre una dintre cele mai urmărite echipe din Marea Britanie, cunoscută și sub numele de "The Gunners" (pistolarii). De la începuturi, londonezii au avut cel puțin un tun pe stemă, fapt ce ne amintește de fondatorii clubului, care erau membri ai depozitului de arme "Royal Arsenal".


 

West Ham

Deși numele acestei echipe face referire la punctul cardinal opus poziției geografice a clubului, este cea mai importantă echipă din estul Londrei. Fondată în anul 1895, are în palmares doar 3 Cupe ale Angliei și un Comunity Shield. Formată din muncitori, își capătă foarte ușor popularitatea pe plan național, dar și internațional. Li se spune și "Irons" sau "Hammers". La început, clubul era cunoscut sub numele de "Thames Ironworks FC". Toți fondatorii erau membrii ai companiei "Thames Ironworks and ShipBuilding Co".


 

Fulham


Este o echipă din vestul Londrei, una dintre zonele cele mai bogate din capitală. Fulham FC, a fost fondataă în anul 1879. Guvernează stadionul Craven Cottage, care timp de toți acești ani și-a menținut starea chiar din anul de fondare al clubului, astfel explicându-se scaunele de lemn din interiorul lui, popularitatea câștigând-o prin prezența "cottage" - ului din interiorul stadionului. De aici provine și porecla de "The Cottagers".


 

Chelsea


Un club cu o istorie interesantă, puțin cam ignorată în favoarea ultimilor ani. Este cert că după ce Roman Abramovich a preluat președenția clubului au venit cele mai multe succese, dar nu se poate uita epoca italienilor de la Chelsea, în frunte cu Vialli și Zola și nici acel lot care în 55' a câștigat primul titlu. La început, numele clubului era "Pensioners", ca formă de respect pentru veteranii de război ce locuiau lângă "Chelsea Royal Hospital", de aceea în primul logo oficial aparea un veteran. Din 1953 a apărut leul pe stema, fiind un semn des întâlnit în acea zonă a Londrei.


 

Tottenham


Unul dintre cele 2 cluburi principale din nordul Londrei, încearcă de 58 de ani să aducă titlul iar acasă. În palmares se bucură de 2 FA Cup, 2 Cupe Uefa și de o Cupă a Cupelor. Simbolul echipei este un cocoș. James Scott, un jucător care a evoluat la Tottenham la începutul anilor 1900, sculptează o statuetă a unui cocoș ce stătea cu picioarele pe mingea de fotbal, de atunci, statueta devine simbolul oficial al clubului. Întrebarea este de ce numele complet al echipei este "Tottenham Hotspur"? Numele provine de la un nobil, Harry Hotspur, care a trăit în evul mediu. Era foarte pasionat de luptele dintre cocoși, "sport" popular pe atunci. Acesta le punea pinteni pentru a îi avantaja în luptă. De aici derivă și porecla de "Spurs".


 

Crystal Palace


Unul dintre cluburile cele mai importante din sudul Londrei. Cel mai mare rival nu este un club din Londra, ci Brighton & Hove Albion. Logo-ul echipei aduce amintea de expoziția universală din 1851, acel palat construit special pentru acest eveniment, ars din cauza unui incendiu în 1936. Menagerul Mocheal Harrison schimba culorile clubului în roș-albastru, iar apoi se schimbă și porecla în "The Eagles".



În următorul articol voi vorbi despre restul echipelor din Premier League (doar echipele cele mai importante) si le vom cunoaște si aprofunda istoria lor.


 

de Alex Francesco Dragone, Colegiul Național "Vasile Alecsandri"

bottom of page