Arta de a pune secundele în ramă
- youthaddictbacau
- Jul 25, 2020
- 2 min read
Timpul este infinit, iar noi ca oameni trecem prin el, nesemnificativi precum niște secunde dintr-un mare întreg. În micile noastre vieți, ținem totuși să păstrăm unele amintiri pentru totdeauna. Și atunci când mințile și sufletele noastre nu sunt destul de încăpătoare, ce metodă mai bună de a retrăi clipele frumoase există, decât fotografiile?

Dintotdeauna, oamenii au căutat metode de a lăsa urmașilor mărturii ale existenței lor, dorind să se remarce, să rămână în timp. Acest lucru nu a fost întotdeauna posibil, însă când primele fotografii au apăut, lumea a fost revoluționată și cu siguranță surprinsă plăcut. Primul aparat a fost produs de Olympus și era, bineînțeles, un aparat cu film. În zilele noastre, acestea nu se mai folosesc atât de mult, dată fiind apariția celor digitale, mult mai ușor de folosit și la îndemâna oricui. Însă aparatele cu film sunt deosebit de bune pentru dezvoltarea abilităților unui fotograf, motiv pentru care unii profesioniști încă le folosesc. În plus, o rolă de film este mult mai sigură decât un card de memorie, pe care îl poți pierde ușor. Dar indiferent de ce model de aparat folosesc, pasionații nu au decât un scop: capturarea unor momente speciale, în toată splendoarea lor. Nu au nici pe departe aceeași valoare o poză făcută unei păsări la repezeală și o fotografie reprezentând un moment istoric sau o celebritate. Totuși, și fotografiile mărunte au rolul și farmecul lor, mici dovezi că, pentru o secundă, timpul a stat în loc și totul a fost perfect. Nimic nu este mai plăcut ochiului decât un peisaj frumos, în culori calde și vibrante.
De pe altă parte, să realizezi un portret reușit este mult mai solicitant din punct de vedere al creativității, spre deosebire de fotografia de natură sau de obiecte statice. Adesea, scopul portretului este să arate caracterul unui subiect, să surprindă personalitatea și emoția persoanei într-o imagine. Personal, îmi place deosebit de mult să surprind oamenii cât mai natural, așa că le cer să se miște. Pur și simplu. Un zâmbet, o adiere de vânt, o buclă în rochie sau o mână trecută prin păr pot creea o poză foarte de efect. Oamenii sunt ființe frumoase, iar rolul unui fotograf este de apune în evidență acest lucru.
În sens larg, fotografia poate cuprinde peisaje, viața sălbatică, macro, documentare, sport, modă, arhitectură, călătorie și multe altele, însă asta nu înseamnă că trebuie să ne împiedicăm de aceste categorii și să ne mărginim la ele. Nu orice fotografie se încadrează perfect într-un singur gen de fotografie, putând fi și suprarealistă sau abstractă. Imaginația unui artist nu trebuie să se oprească la niște criterii, esența fotografiei fiind expresivitatea unei poze și mesajul pe care aceasta îl transmite.
articol de Ana Păscăluță, Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu"
Comments