top of page

Adolescenții și Social Media

  • Writer: youthaddictbacau
    youthaddictbacau
  • Jun 28, 2020
  • 3 min read

Updated: Jul 24, 2020

Acum aproximativ 17 ani, bine-cunoscuta platformă Facebook, a fost fondată de către Mark Zuckerberg, cu ajutorul unor colegi care au urmat facultatea Harvard alături de el. În amănunțita căutare a noului, faimosul deținător al Facebook-ului a reușit să găsească o modalitate, ce a stârnit multe controverse, de a evada din monotonitatea cotidianului.

A pătruns in faimoasa lume a popularității, neștiutor, fără a anticipa faptul că mica lui invenție va revoluționa lumea tehnologiei. Acela a fost doar începutul, dar astăzi, după aproape două decenii, râvnitul univers al social media a preluat cu totul puterea în societatea noastră și mai ales prin rândul adolescenților.

Față de acum opt ani, procentul adolescenților care folosesc social media zilnic a crescut de la 34% la 70%. Existența multor adolescenți a început să depindă de rețelele de socializare, unii dintre ei formându-și o nouă imagine doar pentru a atrage atenția prietenilor virtuali sau pentru a simți că se pot încadra in această lume a tehnologiei. În ultimul timp, oamenii nu mai depind de viața reală, de realizările proprii sau de persoanele care le sunt cu adevărat aproape, ci tind să pătrundă cu totul într-un univers virtual. Sutele de prieteni pe care îi deținem pe platformele ca Facebook si Instragram ne-au creeat impresia de iubire și fericire. Ne ignorăm complet stările pe care le deținem cu adevărat, problemele care apar zi de zi, ne imbrăcăm, ne machiem si zâmbim în fața unei camere, ca și cum am fi într-o lume a viselor, unde nimeni și nimic cu ne-ar putea deranja. Ne-am format noi mecanisme, obiceiuri de a ne verifica mesajele, numărul de like-uri la o postare sau vizualizările poveștilor pe care le facem zilnic, ca și cum fericirea noastră ar depinde de niște statistici.

 

În ciuda faptului că aceste platforme conduc adolescenții spre a nu face o discrepanță între viața reală și cea virtuală, s-a dovedit că au provocat si câteva efecte benefice asupra noastră. Generatia Z, cea din care fac parte adolescenții din ziua de azi, a fost desemnată ca fiind cea mai inteligentă și perspicace dintre toate, iar tehnologia a contribuit mult la acest lucru. În ziua de azi, tinerii sunt mult mai capabili să efectueze o sarcină într-un timp mai scurt de lucru, de asemenea reacționează mult mai bine sub presiune, deoarece tehnologia ne ajută să gândim mai repede pentru a ține pasul cu modul în care evoluează lumea.

Acum, informatica stă la baza tuturor lucrurilor care sunt realizate spre revoluționarea lumii prin descoperiri inovative. Foarte mulți tineri sunt pasionați de acest lucru și aleg să îmbrățișeze meseria de informaticieni în viitor, deoarece este una dintre cele mai căutate și prin urmare, cele mai bine plătite joburi din lume. Faptul că am evoluat atât de mult în căutarea cunoașterii este un lucru extraordinar, însă trebuie să ne oprim și asupra dependenței pe care o creează tehnologia în zilele de azi. Social media ar trebui să reprezinte o modalitate de a te exprima liber și a putea comunica cu prietenii oricând și oriunde, însă aceste platforme ne-au îndemnat să ne debarasăm de viața reală mai mult decât ar trebui, dând o importanță exagerat de mare aparențelor și persoanelor pe care nici măcar nu le cunoaștem în realitate.

Bulling-ul și practica acestuia au evoluat, tinerii atacându-se fără niciun motiv prin intermediul unor site-uri anonime. Datorită acestor mesaje, mulți adolescenți întâmpină sentimente neplăcute, fiind obligați să riposteze în același mod. Ar trebui să ne debarasăm de această lume virtuală pentru a realiza ce este cu adevărat important și a ne îndepărta de conflicte care nici nu ar exista dacă tehnologia nu ar creea un mediu favorabil în care acestea să se desfășoare. Oamenii ar trebui să aibă curajul de a-și exprima opinia față în față, nu numai prin social media. Ce exprimăm prin intermediul mesajelor sau al lucrurilor pe care le scriem, ar trebui să fie transmis și cu ajutorul comportamentului nostru pe care îl manifestăm zi de zi, pentru ca asta înseamnă, de fapt, să trăim cu adevărat: aceeași manifestare în lumea virtuală cât și în cea reală.


 

articol de Antonia Ciutacu, Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu"

Comments


Youth Addict si pe retelele de socializare!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2023 by Youth Addict

bottom of page