top of page

2020

Anul 2020, poate unul dintre cei mai grei ani din istoria omenirii. Anul în care străzile sunt pustii, băncile școlii dorm liniștite în sălile de clasă, așteptând doar să fie trezite de acel zgomot al elevilor. Teatrul își așteaptă spectatorii, iar stadionul suferă în lipsa galeriei. Un an atât de complicat pentru fiecare dintre noi. Un an care nu mai trece, și când va trece ce urme va lăsa asupra omenirii?


Totuși, este inutil să ne plângem, este inutil să cerem viața pe care o aveam înainte, trebuie să acceptăm noul prezent. Un prezent la care nu se aștepta nimeni, poate teribil pentru unii, însă eu îl văd altfel. O perioadă grea, dar în același timp interesantă, cu foarte multe schimbări radicale, o perioadă care a pus pe pauză chiar și epoca vitezei. Această pauză nu ne este dată întâmplător, acel "nu am timp" nu mai există. Avem acel minut care ne permite să ne gândim la noi și la mediul înconjurător. Poate e momentul să reflectăm asupra existenței noastre, să ne punem întrebări, să începem să ne cunoaștem mai bine, să ne înțelegem, poate chiar să înfruntăm acele traume și frustrări ascunse adânc înăuntrul nostru și să începem să ne acceptăm așa cum suntem, să ne iubim pentru ceea ce suntem și să fim deschiși la noi idei. Să începem sau să continuăm dezvoltarea propriei persoane, începând să vedem lumea cu alți ochi. Acest timp finit pe care îl avem nu trebuie irosit, ne putem gândi la care sunt adevăratele noastre pasiuni, să începem să învățăm lucruri noi. Carantina... Momente teribile pentru unii... Poate au stat prea mult de vorbă cu propria persoană. Această carantină eu am înțeles - o altfel, a fost momentul în care am putut să înțelegem care sunt adevăratele lucruri importante. Toate hainele de firmă stau ascunse într-un dulap, iar mașinile alea scumpe sunt uitate într-un garaj, aceste lucruri atât de importante, acum uitate, lasă loc timpului petrecut cu familia, cu cei dragi. Poate acea plictiseală a fost atât de mare încât i-a convins pe unii să deschidă o carte, să afle lucruri noi și să se dezvolte și pe plan cultural. Acest timp imens de care beneficiem poate ne ajută să ne gândim la cât de prețioasă este acea îmbrățișare pe care ti-o dă bunica când te duci la ea în vizită, poate începi să apreciezi rutina școlastică pe care nimeni nu o mai suportă sau de orele petrecute cu prietenii, momentan toate acestea aparțin trecutului.

În concluzie, cred că este perioada schimbărilor, a venit vremea să se facă acele schimbări radicale, eliminând unele defecte ale societății de azi, a venit timpul ca oamenii să deschidă ochii, perioada letargiei s-a terminat. Nimic nu este întâmplător, a venit momentul să facem "ceva", iar dacă toată oroarea din zilele noastre nu ne învață nimic, înseamnă că următoarea avertizare va fi si mai puternică...


 

de Alex Francesco Dragone, Colegiul Național "Vasile Alecsandri"

bottom of page